Архива вести

Школска 2018/2019. година

Посета “Masterclasses – Hands on Particle Physics” на физичком факултету

У периоду од 7. марта до 16. априла 2019. године под покровитељством CERN-а и групе IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) одржао се 14. међународни програм “Masterclasses – Hands on Particle Physics”. У овом образовно-истраживачком програму су у оквиру 225 научних институција активно учествовали око 13000 ученика средњих школа из 55 земље широм света, међу њима и ученик наше школе, Мартин Радивојев, који је учествовао на Мастерцласс-у одржаном 2. априла на физичком факултету у Београду.

Први део програма обухватао је уводна излагања наших научника запослених у CERN-у, предвођеним професором др Петром Аџићем, о теоријским и експерименталним аспектима елементарних честица и њихових интеракција, тзв. "Стандардном моделу (елементарних честица)" и "теорији великог уједињења", као и ономе што се данас ради у CERN-у.

Учесници су затим имали прилику да учествују у видео-конференцији са научницима из CERN-a и учесницима овог програма из осталих института и универзитета из неколико земаља широм света код којих се истог дана организовао MC2019.

Други део програма се састојао од вежби које укључују анализу података и идентификацију честица на основу експерименталних догађаја евидентираних на експерименатима у CERN-у. Ученици су добили податке на основу којих је потврђено да је детектован "Хигсов бозон", у медијим познат и под називом не баш омиљеним међу научницима - "Божија честица", иначе квант Хигсовох поља, физичког поља захваљујући којем елементарне честице имају масу.