Архива вести

Школска 2018/2019. година

Уметност, креативност

Представа Београдска трилогија

Драмска секција, са представом Београдска трилогија, освојила је друго место на 10. Омладинском позоришном фестивалу Војводине – за сценски говор, у адаптацији и режији професорке Оље Љубоја, а припремљена и реализована са ученицима, од којих су неки имали запажен наступ -  Теодора Тодоровић IIIo освојила је признање за најбоње глумачко остварење, а Никола Митић IIo добио је похвала за глуму.

bgtri01

bgtri02

bgtri03

bgtri04

bgtri05

Уметност и дизајн - предмет за све креативце

Током ове школске године наши нови гимназијалци, ученици првог разреда општег смера,  имали су могућност да у оквиру програма изборног пакета одаберу  предмет - уметност и дизајн.

Кроз предмет који је усмерен на развијање креативности и интелигенције , који обухвата  развој естетичке компетенције , као и компетенције за предузимљивост и предузетништво, љубитељи ликовне, музичке,  драмске уметности ,путем неколико реализованих пројеката успели су да искажу своје креативне способности и вештине (Мода кроз векове, Чуда архитектуре, Упореди књижевно и филско дело, Београдска трилогија , Мјузикл).

Креативност ученика је највише дошла до изражаја и видно показала своју примену  током пројекта „Београдска трилогија“ ,који су реализивале професор музичке културе и уметности и дизајна  Виолета Помар  и професор српског језика и професор књижевности Љубоја Оља, која је припремала представу. У оквиру модула  обједињене уметности  , ученици су се на часовима уметности и дизајна  активно укључили у изради рекламног материјала школске представе  - израду плаката , памфлета, сценских реквизита, фотографије, шминке. Неки су се ученици окушали и на пољу глуме. Након израде већег броја плаката одабран је најбољи, а већи број идеја за израду памфлета сједињен је у једну заједничку верзију. Плакат и памфлети су  потом имали своју праву рекламну улогу. Плакат, памфлет и сценски реквизити коришћени су у током извођења школске преставе. За госте из Румуније, који су присуствовали премијери, израђен је  памфлет на румунском језику, који је посебно изненадио наше госте.

      О предмету уметност и дизајн професорка Виолета Помар каже : „Ученицима је доста времена било потребно да схвате да је уметност и дизајн предмет који не могу савладати  из уџбеника , већ да  је реч о предмету  који им пружа могућност да ослободе сву своју креативност и машту , које је до сада била успавана или није имала простора где да се испољи. Похваљујем све ученике Io1 и  Io2 који су активно и успешно реализовали овај велики школски пројекат и радујем се неком новом“. 

bgtri06

Одабрани плакат који су израдили ученици
Лука Бендић (идејни носилац плаката),
Растко-Вук Стојаков и Младен Дотлић

bgtri07 1

Насловна страна памфлета

bgtri08

Комплетна спољна страна пафлета, са фотографијама са проба
и свим израђеним плакатима који су ушли у избор најбољег

bgtri09

Унутрашња страна памфлета

bgtri09

Верзија памфлета на румунском језику

bgtri11

Сцена са сатовима које су израдили ученици
Марковић Ања, Катарина Поповски, Ана Мохора, Милица Петровић и Јован Секе