Образовни профили

ГССШ 1

Вести

Центар за културу у Ковину традиционално је домаћин Зонске смотре рецитатора на којој учествују пласирани из свих општина Јужног Баната. У понедељак,25.марта селекторски тим су сачињавали Ана Лесковац проф.словачког језика , Ирена Хлебец проф.мађарског језика и Предраг Момчиловић проф. на Академији уметности у Новом Саду . Представило се осамесетак учесника у три узрасне групе . У категорији старијег узраста наше ученице су постигле следеће резултате:

  • Сара Максимовић 1.о Похвала за наступ ;
  • Емилија Жепша 4.о      Диплома и пласман на покрајинску смотру ;
  • Марија Шогор 4.о Диплома и пласман на покрајинску смотру .

Програм су професионално и за похвалу  водиле ученице 4.о Анастасија Ћеха и Јелена Шалипур. Миа Миљковић 1.о   такође је оставила леп утисак својим наступом. Ученице је припремала проф.српског језика и књижевности,Маша Вулетић.

Честитамо на успеху !

 

Средња медицинска школа „Стевица Јовановић“ у Панчеву, била је домаћин овогођишњег окружног такмичења Књижевна олимпијада ,у недељу,17.марта. Ученица 1о Јефимија Марковић  постигла је изузетан успех освојила је 1.место и пласирала се на Републичко такмичење које се одржава у Сремским Карловцима .

 Јефимија је претходно на општинском такмичењу показала висок ниво знања и пласман на окружно на ком је потврдила сав свој труд и учење . Јефимију је припремала проф.Маша Вулетић.

Честитамо !!!

knjiolimb6238923832209382308mv

Центар за културу у Ковину био је домаћин и организатор Општинске смотре рецитатора у петак,15.марта . Селекторски пар чинили су Александар Волић , редитељ и Ирена Хлебец , проф.мађарског језика . Представило се 62 рецитатора у три категорије – млађи , средњи и старији узраст .

У категорији старијег узраста на зонску смотру рецитатора из наше школе пласирале су се :
Миа Миљковић и Сара Максимовић , ученице Iо  и
Емилија Жепша и Марија Шогор , ученице IVо .

Ученице IVо Анастасија Ћеха и Јелена Шогор су водиле програм и показале изузетан степен језичке културе .

Ученице је припремала Маша Вулетић , проф.српског језика и књижевности.

Честитамо свим учесницима смотре и пласираним на виши ниво такмичења.

У оквиру манифестације Марта,месеца српског језика у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије Подружнице у Ковину, успешно је одржан јавни час и завршница заједничког пројекта „Српски рјечник у кухињи“.Пројекат су реализовале ГССШ „Бранко Радичевић“ и ССШ „Васа Пелагић“ у оквиру међушколске сарадње и хоризонталног учења. У пројекту су учествовали ученици друге године гимназијског и ит смера и ученици треће године куврског смера . Циљеви пројекта су били : упознавање са капиталним делом наше лексикографије и културе „Српским рјечником“ Вука Стефановића Караџића , истраживање гастрономске терминологије у речнику , практична примена –израда хране по рецепту из „Рјечника“. Менторке ученицима су биле Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности и Жељка Петровић проф.куварства . У свечаној сали „Васине“школе прво је изведен јавни час у присуству ученика и запослених школе,а затим је уследила и дегустација припремљене хране : проје , киселог млека и ћуфтета по Вуковом рецепту.

Активи српског језика и књижевности  средњих школа су унапредили своју сардњу,свим учесницима пројекта уручене су Похвалнице и Захвалнице , а Венера Арсенов Бојовић директорка „Васине“школе изразиле је задовољство реализованим пројектом и подстакла на даљу сарадњу две установе . За ученике је ово била лепа прилика да прошире своје знање , друже се и оно што су учили некад и тамо примене сада и овде што је и циљ образовања.

Дана 26.02.ученици четвртог разреда општег смера гимназије заједно са професором историје Живком Чернох имали су прилику да у Центру за културу Ковин виде три изложбене поставке."Тврђаве и стари градови Србије,археолошку поставку везану за историју Ковина од праисторије до почетка двадесетог века и изложбу фотоапарата.Мало је рећи да су ученици били веома задовољни.Имали су много питања и остали су  поприлично изненађени тако дугом историјом свога града.Захваљујем се директору Центра за културу Ковин Миливоју Грчићу на прилици да ученици виде ове поставке и на изузетној љубазности запослених у Центру за културу Ковин.

najavamartmesprogram 2

У организацији Удружења Словенаца „Логарска долина“ из Панчева и Подружнице у Ковину оранизован је Прешернов дан , културни празник Словенаца ,који се у Словенији и широм света где год има Словенаца, обележава од 1941.године. Програм је одржан  22.фебруара у Галерији Центра за културу у Ковину ,уз присуство многобројне публике и високих званица-амбасадора Словеније Дамјана Берганта,генералне конзулке Кристине Клинер,председника Националног савета словеначке националне мањине Саше Вербича и представника локалне самоуправе. Присутнима се на почетку програма обратио Јосип Вебер председник словеначког удружења из Панчева,а затим и остале високе званице.

Програм су извели ученици ОШ „Ђура Јакшић“ и ученици Гимназије и средње стручне школе  „Бранко Радичевић“. Програм је обухватио наступ хора „Ђурине“школе којим руководи Снежана Качина  проф.музичке културе и рецитал ученика полазника курса словеначког језика које је припремала др Милена Спремо проф.словеначког језика. Централна тема ове године била је : Две хероине Првог светског рата – Антонија Јаворник и Милунка Савић . Наши ученици прве године гимназијског смера Сара Максимовић,Миа Миљковић,Хелена Миладиновић,Огњен Јовановић и Андреј Вакић припремили су изузетно лепу презентацију и стихове уз гитарску пратњу,а на самом крају манифестације ученици 4.године економског смера Марко Сармеш и Данијел Иљенкаревић на хармоникама су одсвирали полку коју су увежбали са Виолетом Помар проф.музичке културе. Програм су веома професионално водиле матуранткиње Емилија Жепша и Марија Шогор .

Почетак сарадње са Удружењем Словенаца из Панчева и Ковина за нашу школу је лепа прилика да унапреди своју ширу културну делатност,а директорка школе Луција Мариновић је у неформалном разговору након програма и лично остварила контакте са свим уваженим гостима.

За програм и координацију ,као и читаву деценију до сада, била је задужена Маша Вулетић проф.српског језика и књижевности.

event planner Made with PosterMyWall 3

Професорка ликовне уметности, Милица Ускоковић, присуствовала је додели награда ученицима наше школе и написала:

“Моји уметници, гимназијалци из Ковина на додели награда у Градској библиотеци у Панчеву. Освојили су награде на конкурсу Сликовизија који организује удружење Лас Гентес Лас Хентес и дивна председница удружења Јелена Симић. Браво за организацију и сјајне поклоне, хвала! Хвала колеги Никола Драгаш на карикатурама за прва три места, одушевљени смо.”

Данас смо пробали таин на часу историје.У склопу наставних јединица и обраде Балканских ратова и Првог светског рата ученици трећег разреда гимназије и другог разреда образовног профила економски техничар су чули причу о настанку овог хлеба и његовом значају за српског војника.И наравно да виде хлеб,осете његов мирис и уживају у његовом укусу.

Да ли сте некада чули за таин? Таин је специфичан ражани хлеб намењен да српској војсци осигура виталност и много енергије у биткама током Балканских ратова и Великог рата. Овај хлеб био је обавезан у торби као заштитник живота, и представљао је спас за сваког српског војника.

Таин је традиционални хлеб направљен од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла да траје дуго. Ова специфична мешавина брашна давала је снагу и гипкост српским војницима у борби, а мешана је не са старим, очврслим квасцем, већ са квасним тестом.

Име хлеба таин је турског порекла и значи следовање. Сваком српском војнику дневно је следовала векна хлеба од 800 грама.

О томе колико је овај хлеб био светиња за српског војника сведочи и чињеница да је обавезни део униформе била и торбица за хлеб. Таин је био једини начин да српски војник током рата преживи све недаће и оскудице у исхрани.

Производња таина почела је одмах после српско-турских ратова. Због свог специфичног састава овај хлеб је био хранљив састојак дневног оброка сваког војника.

Следовање од 800 грама било је предвиђено да војнику обезбеди довољну енергетску вредност, како би могао да извршава основне борбене задатке.

Војници су најчешће јели само таин. Када су за то постојале могућности таин се комбиновао са сланим сиром, пасуљем, луком или паприкама. Слани сир требало је да задовољи потребе за беланчевинама које доприносе покретљивости, док су пасуљ, лук и паприка поред беланчевина задовољавали и потребе за витаминима.

 

Страна 3 од 6